День пам"яті Героїв Крут

2018-01-19

/Files/images/2018/20661081.jpg

Цього дня ми знову згадуємо трагічну сторінку з історії України та вшановуємо пам’ять про загиблих юнаків під Крутами.

Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва.

У цей день, 29 січня 1918-го року, на невеличкій залізничній станції Крути три сотні недосвідчених курсантів військової школи, студентів та гімназистів вступили у нерівний бій з багатотисячним професійним військом більшовицького полковника Муравйова та ціною власного життя на деякий час зупинили наступ ворожої армії. Виборюючи право українського народу жити у власній державі, відстоюючи свої переконання, юні добровольці сміливо стали до бою та майже усі загинули за високу ідею української державності. Подвиг молодих українців увійшов у нашу історію як символ патріотизму, відданості та любові до Батьківщини.

І хоч серця потомків переповнює смуток за замордованих героїв-юнаків, проте ідея готовності до самопожертви в ім’я свободи народу, нескореності нації є підвалиною нашої незалежності та державності.

Бій 300 юнаків-студентів із 6-тисячною армією не можна навіть назвати боєм, це був просто акт самопожертви. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і всі були ними страчені.

На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти». Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

2006 року на місці бою встановлено пам’ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам’ятну гривню.

Кiлькiсть переглядiв: 206

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.