Пам"ятаймо, забути не можна!

2020-01-27

/Files/images/2015/584_or.jpg

Голоко́ст— переслідування і масове знищення євреїв у Німеччині під час Другої світової війни; систематичне переслідування і знищення європейських євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933— 1945 років; геноцид єврейського народу в часи Другої світової війни. Голокост також відомий як Шоа, що в перекладі з івриту означає «руйнування, знищення».

· Голокост почався в січні 1933 року, коли до влади прийшов Гітлер, і фактично закінчився 8 травня 1945 року.

· У період між 1933 і 1945 роками під час Голокосту було вбито більше 11 мільйонів чоловіків, жінок і дітей. Приблизно шість мільйонів з них були євреями.

· За час Голокосту загинуло більше 1,1 мільйона дітей.

  • Діти були особливою мішенню для нацистів в період Голокосту. Живими вони представляли виняткову загрозу, адже, подорослішавши, вони б створили нове покоління євреїв. Багато дітей задихнулися в скотовозах по шляху до таборів. Тих, хто вижив, негайно поміщали в газові камери.
  • 9 листопада 1938 на території Німеччини та Австрії сталася Кришталева ніч або Ніч розбитих вітрин, коли нацисти віроломно напали на єврейські громади. Нацисти зруйнували, пограбували і спалили понад 1000 синагог, знищили більше 7000 підприємств. Вони також зруйнували єврейські лікарні, школи, цвинтаря і будинки. Коли все було скінчено, 96 євреїв були вбиті і 30 000 заарештовано.
  • На перших етапах знищення європейських євреїв нацисти насильно переселяли їх в гетто і дотримувалися політики непрямого винищення, позбавляючи євреїв основних засобів до існування. У найбільшому Варшавському гетто в Польщі кожен місяць помирало близько 1% населення.

· Наймасовіше вбивство при Голокості сталося у вересні 1941 року в урочищі Бабин Яр недалеко від Києва в Україні, де було вбито більше 33 000 євреїв всього за два дні. Євреїв змусили роздягтися і підійти до краю яру. Коли німецькі загони стріляли в них, вони падали вниз. Потім нацисти завалювали стіни яру, ховаючи і мертвих, і живих. Поліцаї хапали дітей і також скидали їх в яр.

  • Приблизно 1/3 частина проживаюча в той час єврейського народу була вбита при Голокості.
  • На відміну від інших геноцидів, при яких жертвам часто вдається уникнути смерті, перейшовши в чужу релігію, єврейське покоління могло врятуватися тільки, якщо їх бабусі й дідусі прийняли християнство до 18 січня 1871 (до дати заснування Німецької Імперії)
  • Фашисти переробляли волосся жертв Голокосту в повсть і нитки. Волосся також часто використовували для виготовлення шкарпеток та устілок командам підводних човнів, для запалів бомб, мотузок, корабельних шнурів і для набивання матраців. Начальники таборів мали представляти щомісячні звіти про кількість зібраного волосся.
  • Першими почали звільняти концентраційні табори радянські солдати. 23 липня 1944 вони звільнили Майданек. Більшість людей в світі спочатку відмовлялися вірити радянським звітам про жахи, побачених там.

Знищення євреїв в шести найбільших «фабриках смерті»

Освенцім – більше 2 000 000;

Майданек – 1 380000;

Треблінка – 800 000;

Бельзец – 600 000;

Хелмно – 340000;

Собібор – 250000.

Серед переживших Голокост велика кількість тих, кого з великим ризиком для життя переховували місцеві жителі. Ці люди, не-євреї, названі «Праведниками світу», врятували від загибелі десятки тисяч євреїв.

Видатним рятівником євреїв був митрополит Андрій Шептицький. В окремих випадках допомагали євреям також і високопосадові німці. З цих рятівників найвідомішим є Оскар Шиндлер, німецький бізнесмен, який врятував тисячі євреїв з табору Пласов, влаштувавши їх працювати на свою фабрику. Є серед «праведників світу» дипломати і цивільні чиновники. Серед найбільш відомих— Арістідес Соуса Мендес (Португалія), Тіуне Сугіхара (Японія) і Пауль Грунінгер (Швейцарія) ризикували своєю кар'єрою заради спасіння євреїв. Співробітник іранського посольства в Парижі Абдул-Хусейн Садрі також рятував євреїв в окупованому нацистами місті, видавши їм близько трьох тисяч іранських віз. Але найзнаменитіший дипломат, який рятував євреїв — це, ймовірно, Рауль Валленберг зі Швеції, який врятував десятки тисяч угорських євреїв. Незважаючи на свою дипломатичну недоторканість, після взяття Будапешту, він був заарештований радянськими спецслужбами, таємно вивезений в СРСР і розстріляний у в'язниці НКВС.

На частку Польщі припадає найбільше праведників світу— 6195 осіб, у Голландії їх 5009, у Франції 3158 праведників світу. З колишніх республік СРСР найбільше число праведників припадає на Україну— 2272.

Кiлькiсть переглядiв: 216

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.